Kasza gryczana niepalona ekologiczna

Producent: Symbio

O produkcie: Kasza gryczana niepalona (biała) czy palona (prażona)? Lepsza będzie ta niepalona, gdyż podczas palenia kasza traci sporo witamin. Kaszę najlepiej gotować na parze i unikać gotowania jej w plastikowych woreczkach - jest to może wygodne, ale niezbyt zdrowe. Kasza gryczana to jedna z najbardziej wartościowych kasz i w przeciwieństwie do innych nie zakwasza organizmu. Jest bogatym źródłem białka. Dostarcza nam spore ilości błonnika, fosforu, magnezu, witaminy B1, B2, C, PP oraz żelazo, cynk i jod.
Zastanawiacie się pewnie w jakim celu płacić tyle za kaszę ekologiczną skoro taka zwykła w torebkach jest o połowę tańsza? Powód jest jeden i jak dla mnie najważniejszy. Kasza gryczana ekologiczna NIE jest sypana substancją zwaną glifosat (najbardziej rozpowszechniony na świecie herbicydów). Jeśli nic Wam ta nazwa nie mówi polecam zgłębić ten temat! Glifosat jest składnikiem min. RoundUp-u firmy Monsanto, którego nagminnie używają rolnicy jako środka chwastobójczego. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) działająca w ramach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowała go jako środek "prawdopodobnie rakotwórczych" (2 miejsce w 4 stopniowej skali). Dlatego, chcąc czerpać wszystkie korzyści z tak dobrej kaszy nie mam ochoty truć się przy okazji glifosatem.Do kupienia np. w Tesco.

Skład: 100% kasza gryczana niepalona ekologiczna.

Symbio - Kasza gryczana niepalona ekologiczna
Dodano: 27 stycznia 2016
Źródło zdjęcia: alma24.pl
Polskie Bio