Masło klarowane (Ghee)

Producent: Mlekovita

O produkcie: Świetnie nadaje się do smażenia ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia ok 252 stopni. Potrawy na nim przygotowane nie przypalą się tak łatwo i nie nasiąkną tłuszczem. Najlepiej zrobić masło klarowane samemu, ale gdy nie mamy na to czasu można kupić takie gotowe np. z firmy Mlekovita. Masło Ghee jest zdrowe a niektórzy twierdzą nawet, że jest lepsze od zwykłego niesklarowanego – ale to pozostawiam już do indywidualnej oceny. W każdym razie zawiera sporo witaminy A, E, D oraz K. Wykazuje również właściwości przeciwwirusowe oraz pomaga utrzymaniu równowagi kwasowej w żołądku. Masło klarowane sprawdzi sie podczas smażenia, pieczenia, gotowania, jak również można smarować nim kanapki. Nie powinno się jednak przekraczać spożywania go w większych ilościach - ok 2 łyżeczki dziennie wystarczą.

Skład: 99.8% tłuszczu mlecznego.

Mlekovita - Masło klarowane (Ghee)
Dodano: 13 czerwca 2015
Źródło zdjęcia: Zdrowa Lista Zakupów
Polskie