Oliwa z oliwek

Producent: Basso

O produkcie: Do wyboru mamy kilka rodzajów oliwy z oliwek. Ja stawiam na tą najzdrowszą czyli extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno Basso. Idealnie nadaje się do sałatek i sosów. Bogata jest w kwasy jednonienasycone, które chronią nasz układ krążenia. Oliwa z oliwek jest tym lepsza im ma mniejszy poziom kwasowości, nie może on przekraczać 0,8%. Jednak najlepsze oliwy mają poziom kwasowości 0,2% - 0,5% co ma pozytywne odzwierciedlenie w ich smaku i walorach zdrowotnych.
Temat smażenia na oliwie z oliwek wywołuje wiele kontrowersji. Głównie za sprawą jej temperatury dymienia, czyli momentu w którym traci ona swoje właściwości oraz zaczynają w niej powstawać substancje rakotwórcze. Optymalna temperatura smażenia wynosi 180 °C. Jednak, czy jesteśmy w stanie taką temperaturę zapewnić? Na oko raczej nie, a łatwo ją przekroczyć. Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno ma swój punkt dymienia mniej więcej w tej właśnie okolicy. Różne źródła podają wartości temperatury dymienia z przedziału do 160 do 210 °C dla tego typu oliwy. I bądź tu człowieku mądry. ;)
Wyższą temperaturę dymienia ma natomiast oliwa z oliwek rafinowana - ok. 220 °C. Niestety pozbawiona jest koloru, smaku i aromatu. Jaki jest więc sens smażenia na niej? W zamian proponuję olej kokosowy do smażenia a oliwę z oliwek do sałatek :) Tak będzie najzdrowiej. Ważne też, aby kupować oliwę w ciemnej butelce i nie przechowywać jej na słońcu.

Skład: oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno.

Basso - Oliwa z oliwek
Dodano: 11 stycznia 2015
Źródło zdjęcia: Zdrowa Lista Zakupów